9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά  με την ηπατίτιδα:

1. Πόσο συχνά εμφανίζεται η ηπατίτιδα;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ, οι φορείς της ηπατίτιδας Β υπολογίζονται τουλάχιστον 250.000 και περισσότεροι από 135.000 οι πάσχοντες από ηπατίτιδα C εκ των οποίων μόνο οι 30.000 έχουν διαγνωστεί.

2. Τι είναι η ηπατίτιδα;

Ηπατίτιδα χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία το ήπαρ (συκώτι) προσβάλλεται από ιούς ή υπέστη βλάβη από άλλα αίτια (αλκοόλ, φάρμακα) και αναπτύσσεται  φλεγμονή ή και νέκρωση. Η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα προκαλείται από τους ιούς της ηπατίτιδας B και C και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως.

3.Ποιοί είναι οι τύποι της ηπατίτιδας;

Οι τύποι της ηπατίτιδας είναι πέντε: Η ηπατίτιδα Α, η ηπατίτιδα Β, η ηπατίτιδα C, η ηπατίτιδα D και η ηπατίτιδα Ε. Οι συνηθέστερες μορφές είναι οι τύποι Β και C.

4. Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν ασθενείς με ηπατίτιδα;

Αρκετοί ασθενείς με ηπατίτιδα μπορεί  να παραμείνουν ασυμπτωματικοί. Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται περιλαμβάνουν: έντονη αδυναμία, καταβολή, ανορεξία, ναυτία, εμέτους, διάρροιες, μυαλγίες, αίσθημα βάρους στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλιάς, αρθραλγίες, πονοκέφαλος, πυρετός, ίκτερος, σκουρόχρωμα ούρα (σαν κονιάκ) και αποχρωματισμό κοπράνων.

5. Πως μεταδίδεται η ηπατίτιδα;

Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται: με τη σεξουαλική επαφή, παρεντερικά, από τη μητέρα στο παιδί κατά την κύηση ή τον τοκετό (κάθετη μετάδοση).

Ο ιός της ηπατίτιδας C μεταδίδεται: κυρίως με την παρεντερική επαφή, σπανιότερα με τη σεξουαλική επαφή, επίσης σπάνια με κάθετη μετάδοση από μητέρα σε παιδί.

6.  Πώς μπορώ να μάθω αν έχω μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας;

Είτε με μη ειδικές εξετάσεις που αφορούν την λειτουργία του ήπατος (τρανσαμινάσες,  χολερυθρίνη), είτε με ειδικές εξετάσεις που αφορούν στην ανίχνευση των ιών. Εάν θέλετε να ελεγχθείτε,  πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

7. Πόσο γρήγορα μπορεί να εκδηλωθεί η ηπατίτιδα από τη στιγμή της λοίμωξης;

Η περίοδος που μεσολαβεί μεταξύ της λοίμωξης και της εκδήλωσης της ηπατίτιδας, διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του ιού. Η περίοδος επώασης είναι 15 έως 45 ημέρες, 45 έως 160 ημέρες και 2 εβδομάδες έως 6 μήνες για τον ιό της ηπατίτιδας A, B και C αντίστοιχα.

8. Υπάρχει θεραπεία για την ηπατίτιδα;

Η οξεία μορφή της νόσου δεν απαιτεί θεραπεία παρά μόνο για ανακούφιση των συμπτωμάτων. Για τη θεραπεία των χρόνιων μορφών ηπατίτιδας αποφασίζει ο αρμόδιος ιατρός. Έτσι η ίαση της ηπατίτιδας C επιτυγχάνεται σε περισσότερους από το 80% των ασθενών.

9. Υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα;

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Α και Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Για τις ηπατίτιδες C, D, E δεν υπάρχουν εμβόλια. Τα εμβόλια δεν προσφέρουν εφ΄όρου ζωής ανοσία και  κάποιες φορές θα πρέπει να επαναλαμβάνονται σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Εάν πάσχουμε από οποιαδήποτε μορφή της νόσου είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε τον οδοντίατρο μας καθώς επηρεάζεται τόσο το σχέδιο θεραπείας (αποφυγή κάποιων οδοντιατρικών πράξεων), όσο και η χορήγηση φαρμάκων ακόμα και των τοπικών αναισθητικών, καθώς τα περισσότερα από αυτά μεταβολίζονται στο ήπαρ και καλό είναι να αποφεύγονται.