Είναι γεγονός πως η τήρηση αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για την υγεία της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών μας, καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι εορτές των Χριστουγέννων είναι αδιαμφισβήτητα από τις ομορφότερες περιόδους του χρόνου, όπου ξέγνοιαστα μπορούμε να μοιραστούμε στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να ξεφύγουμε για λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ωστόσο, η περίοδος των εορτών αναπόφευκτα συνδέεται με διατροφικές ατασθαλίες και την αλόγιστη κατανάλωση εορταστικών πιάτων, γλυκών και ποτού.

Πώς μπορεί, άλλωστε, κάποιος να αντισταθεί;

Υπάρχουν, όμως, περίοδοι, όπως μετά τα Χριστούγεννα, όπου η ενίσχυση της φροντίδας του στόματος μας κρίνεται επιτακτική.

Τα συχνά πλούσια γεύματα, τα γλυκά και τα ποτά, ειδικά κατά τις κοινωνικές υποχρεώσεις μακριά από το σπίτι μας, αποτελούν εχθρούς των δοντιών και των ούλων, προκαλώντας τερηδόνα και ουλίτιδα.

Μέσα στο στόμα, βακτήρια, σάλιο και υπολείμματα τροφών συσσωρεύονται στην επιφάνεια των δοντιών και σχηματίζουν την πλάκα. Αν η πλάκα δεν αφαιρείται τακτικά, μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών. Ειδικά, τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, σάκχαρα και άμυλο, συμβάλουν σημαντικά στην παραγωγή οξέων πλάκας που επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών.  Τότε, αν δεν υπάρξει θεραπεία, η τερηδόνα μπορεί να φτάσει στους ιστούς που βρίσκονται πιο βαθιά στο εσωτερικό του δοντιού, καταλήγοντας σταδιακά στον πολφό.

Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή του ούλου, του ιστού που περιβάλλει το δόντι και οφείλεται στη συσσώρευση οδοντικής πλάκας. Κάνει τα ούλα εξέρυθρα και οιδηματώδη. Η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα της φλεγμονής. Η ουλίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, θίγοντας την οστική στήριξη των δοντιών.

Πώς θα προστατέψω τα δόντια και τα ούλα μου από τις καταχρήσεις των γιορτών;

  1. Σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα, με φθοριούχο οδοντόκρεμα και μέτρια οδοντόβουρτσα. Μην παραλείπετε οδοντικές επιφάνειες, τα ούλα και τη γλώσσα, αρκούν περίπου 2-3 λεπτά!
  2. Χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδόντια βουρτσάκια κάθε βράδυ. Είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφών και η καταστρεπτική πλάκα μεταξύ των δοντιών, εκεί δηλαδή όπου δε μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα.
  3. Σε περίπτωση που είστε έξω, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ένα κιτ στοματικής υγιεινής για να απομακρύνετε την πλάκα και τις τροφές. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να καταφύγετε στη μάσηση τσίχλας μετά τα γεύματα, ώστε να γίνει αυτοκαθαρισμός μέσω της αύξησης της ροής του σάλιου.
  4. Η χρήση των στοματικών διαλυμάτων είναι συμπληρωματική και δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα. Η χρήση τους γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τον οδοντίατρο.
  5. Με μέτρο γλυκά και ποτά! Η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν σάκχαρα ή όξινες ουσίες, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων και τερηδόνας.
  6. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, μετά τις εορτές  για τον καθιερωμένο έλεγχο, με σκοπό να προλάβετε την εξέλιξη κάποιας βλάβης και να φρεσκάρετε το χαμόγελό σας και να αφαιρέσετε την πλάκα και τις χρωστικές.
  7. Αν έχετε κάνει λεύκανση, περιορίστε την κατανάλωση τροφών και ποτών με έντονες χρωστικές, όπως κόκκινο κρασί, τσαι, καφές και αποφύγετε το κάπνισμα.

Φέτος φορέστε το πιο λαμπερό και υγιές χαμόγελο!

Πηγή: tgm.gr