ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

 • Πόσο στοιχίζει ένα σφράγισμα; Μια εξαγωγή; Μια απονεύρωση; Ένα περιοδοντικό χειρουργείο; Ένα εμφύτευμα;

Πρόκειται για κοινές και πολύ σημαντικές ερωτήσεις που απασχολούν την πλειονότητα των ασθενών και πολύ δε περισσότερο στη σημερινή δύσκολη εποχή που διανύουμε. Όμως, η άμεση απάντηση από ευσυνείδητους επαγγελματίες οδοντίατρους που αγαπάνε και σέβονται τη δουλειά τους, είναι πολύ δύσκολη περίπτωση. Το κόστος μιας από τις παραπάνω οδοντιατρικές εργασίες ή μιας οποιασδήποτε οδοντιατρικής εργασίας εξαρτάται από το είδος της εργασίας, το μέγεθος της, το γενικό σύνολο των εργασιών που απαιτούνται καθώς επίσης και από πολλούς άλλους παράγοντες και δεδομένα που πρέπει να συνυπολογιστούν. Το πιο σωστό και πρέπον θα είναι να προσέλθει στο χώρο μας ο ασθενής, να γίνει η προβλεπόμενη εξέταση και έλεγχος της στοματικής κοιλότητας του και έπειτα να υπολογιστεί το τελικό κόστος της εργασίας καθώς και ο τρόπος πληρωμής με πιο ακριβή και εμπεριστατωμένο τρόπο. Αυτό θεωρούμε ότι είναι η πιο έντιμη και πιο ηθική απάντηση που μπορεί να δοθεί στη παραπάνω ερώτηση, όταν πρόκειται για επαγγελματίες οδοντίατρους που σέβονται το έργο που επιτελούν, αλλά κυρίως τους εαυτούς τους!    

 • Υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα στο χώρο σας;

Βεβαίως και υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής με χρεωστική ή με πιστωτική κάρτα και μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση ακόμα και σε δόσεις, καθώς το ιατρείο μας είναι εφοδιασμένο με σύστημα πληρωμής με κάρτα (ΡΟS). Ο τρόπος πληρωμής καθορίζεται πάντα σε συνεννόηση με τον ασθενή, ανάλογα της ανάγκες και τις δυνατότητες του, αλλά και τις δυνατότητες του ιατρείου.

 • Για να επισκεφτώ το οδοντιατρείο σας πρέπει πρώτα να έχω  κλείσει ραντεβού;

Για τη καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας θα ήταν προτιμότερο να έχετε κλείσει ραντεβού από πριν. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι εφικτό ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (οξύς πόνος κλπ), υπάρχει άμεση αντιμετώπιση από το άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό του ιατρείου μας.

 • Αν χρειαστώ οδοντίατρο σε ώρες ή ημέρες (π.χ.  02:00 π.μ. ή Κυριακή ή Αργία) που το ιατρείο σας είναι κλειστό, τι θα κάνω;

Δεν έχετε παρά να καλέσετε στα τηλέφωνα του ιατρείου και το προσωπικό μας θα είναι έτοιμο να σας εξυπηρετήσει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας ακόμα και τις αργίες. Αν κριθεί απαραίτητο υπάρχει δυνατότητα μετάβασης του προσωπικού μας στο χώρο του οδοντιατρείου για άμεση εξυπηρέτηση, παρέχοντας σας την κατάλληλη θεραπεία.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 • Κάθε πότε χρειάζεται να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας;

Είναι ίσως η πιο συχνή ερώτηση που γίνεται σε ένα οδοντίατρο. Η συχνότητα με την οποία πρέπει να επισκεπτόμαστε για προληπτικούς λόγους τον οδοντίατρο μας ή για να κάνουμε κάποιο καθαρισμό δεν είναι ίδια για όλους. Μια φορά το εξάμηνο θα έχει συνήθως ένα καλό αποτέλεσμα. Ωστόσο ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που θα κρίνει κάθε πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος ή καθαρισμός κλπ, ανάλογα με τις ανάγκες, τη στοματική υγεία αλλά και υγιεινή του ασθενή. Για παράδειγμα, ασθενείς με περιοδοντική νόσο θα πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο συχνότερα.

 • Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Το ιδανικό θα ήταν το βούρτσισμα να γίνεται  μετά από κάθε γεύμα. Αν κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό πρέπει  να γίνεται τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα, ιδίως το βράδυ. Μεγάλη σημασία έχει ο ορθός τρόπος βουρτσίσματος, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο βλάβης των δοντιών ή των ούλων. Η χρήση στοματικών διαλυμάτων δεν είναι πάντα αναγκαία και καλό είναι να γίνεται σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο.

 • Τι  είναι η ουλίτιδα;

Ουλίτιδα είναι ουσιαστικά μια φλεγμονή των ούλων. Κλασικά συμπτώματα της ουλίτιδας είναι τα έντονα κόκκινα και διογκωμένα ούλα, τα οποία αιμορραγούν πολύ εύκολα. Σε αυτό το στάδιο η νόσος είναι ακόμη αναστρέψιμη, οπότε επισκεφτείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και ορθά η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, τη περιοδοντίτιδα.

 • Τι είναι η περιοδοντίτιδα και τι είναι  περιοδοντολόγος;

Η μη έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ουλίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο δύσκολη και σοβαρή κατάσταση, τη περιοδοντίτιδα. Σε αυτή τη περίπτωση η φλεγμονή προχωράει και αναπτύσσεται στο οστό και στους ιστούς που  περιβάλλουν και  στηρίζουν τα δόντια μας. Τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξη τους, αρχίζουν να αποκτούν κινητικότητα, ώσπου τελικά πέφτουν. 

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας γίνεται από εξειδικευμένο οδοντίατρο, το περιοδοντολόγο και είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία από αυτή της ουλίτιδας. Ποικίλει δε ανάλογα με το βαθμό που έχει εξελιχθεί η περιοδοντική νόσος. 

Ο περιοδοντολόγος είναι ο πλέον ειδικός που ασχολείται με το φατνιακό οστούν, τα ούλα και τους ιστούς που περιβάλλουν ένα δόντι τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας.  Στόχος του είναι να μην απολεσθεί ούτε ένα δόντι από το στόμα του ασθενή. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να το επιτύχει (χειρουργικές ή μη), έχοντας πάντα ως σύμμαχο και φίλο την όσο το δυνατό έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Για να συντηρηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα και να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της περιοδοντίτιδας, οι ασθενείς εντάσσονται σε μια τακτική διαδικασία η οποία περιλαμβάνει περιοδικούς επανελέγχους από τον οδοντίατρο-περιοδοντολόγο τους και πάντα σε συνεννόηση μαζί του.

 • Συνδέεται η περιοδοντίτιδα  με άλλα προβλήματα υγείας ;

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και κοινώς αποδεκτό ότι η υγεία του στόματος μας αντικατοπτρίζει την γενική υγεία του σώματος μας. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η περιοδοντική νόσος συνδέεται άμεσα με διάφορες ασθένειες, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές νόσοι, η οστεοπόρωση κ.α. Ακόμα έχει αποδειχθεί ότι η χρόνια λήψη αρκετών φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας, επηρεάζουν τη κατάσταση του στόματος και συνδέεται άμεσα με την ασθένεια της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εντελώς απαραίτητος ο τακτικός προληπτικός έλεγχος από τον οδοντίατρο μας καθώς και η καλή στοματική υγιεινή που πρέπει να έχει ο ασθενής, ώστε να διατηρηθούν τα ούλα  και τα δόντια σε άριστη κατάσταση.

 • Είμαι έγκυος ή σκοπεύω να αποκτήσω παιδί. Τι πρέπει να προσέξω για την υγεία των δοντιών μου και του στόματος μου γενικότερα;

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες που πάσχουν από φλεγμονές στα ούλα ή περιοδοντίτιδα (συνηθισμένα φαινόμενα, λόγω ορμονικών αλλαγών) παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο τοκετό και ελλιποβαρή  βρέφη. Τα βακτήρια που αναπτύσσονται και υπάρχουν σε μια μη υγιή στοματική κοιλότητα, αποτελούν άμεσο κίνδυνο τόσο για την έγκυο, όσο και για το έμβρυο. Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη φροντίδα και παρακολούθηση της στοματικής υγείας μιας εγκύου ή υποψήφιας εγκύου από τον οδοντίατρο της και άμεση αποκατάσταση και θεραπεία τυχόν ασθενειών, όπως είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

 • Τι είναι το οδοντικό εμφύτευμα και γιατί θεωρείται ο περιοδοντολόγος ο πλέον κατάλληλος  για τη τοποθέτηση του;

Το οδοντικό εμφύτευμα στην ουσία είναι το «ξένο σώμα», το οποίο αντικαθιστά τη ρίζα ενός απολεσθέντος δοντιού. Είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο, το πλέον βιοσυμβατό μέταλλο με τον ανθρώπινο οργανισμό, και η τοποθέτηση του στη γνάθο του ασθενή γίνεται χειρουργικά από εξειδικευμένο οδοντίατρο. Πάνω στο εμφύτευμα τοποθετείται κορώνα, η κοινώς λεγόμενη θήκη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντικατάσταση-αποκατάσταση ενός δοντιού ή να χρησιμοποιηθεί σαν στήριγμα για σταθερές γέφυρες, για μερική ή ακόμα και ολική οδοντοστοιχία. Πρόκειται για ένα σύγχρονο και πολύ επιτυχημένο τρόπο αντικατάστασης των χαμένων δοντιών με εξαίσιο και πολύ φυσικό αποτέλεσμα.

Στη περίπτωση δε που ο ασθενής πάσχει από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα απαιτείται, όπως είναι λογικό και επιστημονικά αποδεκτό, να θεραπευτεί αρχικά η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα και στη συνέχεια να γίνει τοποθέτηση εμφυτεύματος και προσθετική αποκατάσταση.  Δε νοείται να τοποθετήσουμε ένα εμφύτευμα, σε οστό και ούλα που νοσούν (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα). Το σημαντικότερο σημείο της εμφυτευματολογίας δεν είναι η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος, αλλά η συντήρηση και η θεραπεία, αν υπάρξει ανάγκη.  Επομένως, ο περιοδοντολόγος, καθότι είναι ο πλέον ειδικός για τα οστά της γνάθου, τα ούλα και τους ιστούς, αποτελεί τον πλέον  κατάλληλο και εξειδικευμένο, όχι μόνο για την θεραπεία της περιοδοντίτιδας και της ουλίτιδας, η οποία πρέπει να προηγηθεί, αλλά και για την μετέπειτα ορθή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στο οστό. 

 • Γέφυρα, μερική οδοντοστοιχία ή εμφύτευμα; 

Η επιλογή της προσθετικής εργασίας εξαρτάται από τον αριθμό των δοντιών που θέλουμε  να αποκαταστήσουμε, αλλά και από τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Στη σύγχρονη οδοντιατρική ωστόσο, υπάρχουν διάφορες τεχνικές για αποκατάσταση των απολεσθέντων δοντιών. Μερικές από αυτές είναι η γέφυρα, η μερική ή η ολική  οδοντοστοιχία, το εμφύτευμα κλπ. Με τη μέθοδο των εμφυτευμάτων αποφεύγουμε τις κινητές οδοντοστοιχίες, που υστερούν στη σταθερότητα σε σχέση με αυτά, αλλά και τις γέφυρες, οι οποίες  προϋποθέτουν το τρόχισμα διπλανών δοντιών. Όπως και να έχει ο ασθενής πρέπει να συμβουλευτεί τον οδοντίατρο του, ώστε με τη σωστή καθοδήγηση και ενημέρωση να επιλέξει την ιδανικότερη λύση ανάλογα με  τις ανάγκες του.

 • Είναι αλήθεια ότι η λεύκανση καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών μου; 

Ακούγονται πολλές ανακρίβειες σχετικά με τη καταστροφή του σμάλτου των δοντιών από τη λεύκανση. Τα υλικά λεύκανσης και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται πλέον στη σύγχρονη οδοντιατρική είναι ασφαλή και δεν βλάπτουν σε καμιά περίπτωση τα δόντια μας.. Σημαντική θεωρείται η καλή στοματική υγιεινή, η αποφυγή του καπνίσματος και η μη πρόσληψη τροφών με χρωστικές (καφές, τσάι, κόκκινο κρασί κ.α.) για μερικές μέρες μέχρι να επανέλθει το σμάλτο των δοντιών στην πρωθύστερη κατάσταση του, το οποίο σμάλτο επηρεάζεται μόνο επιφανειακά από τη λεύκανση. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της συγκεκριμένης οδοντιατρικής εργασίας είναι η επίβλεψη της όλης διαδικασίας από το θεράποντα ιατρό μας, είτε αυτή γίνεται στο χώρο του οδοντιατρείου από τον οδοντίατρο είτε στο σπίτι με ατομικούς νάρθηκες λεύκανσης.

 • Το σφράγισμα με σύνθετη ρητίνη (λευκό) ή με αμάλγαμα (μεταλλικό) είναι καλύτερο; 

Η σύνθετη ρητίνη παλιότερα δεν ήταν τόσο ανθεκτική όσο το μεταλλικό σφράγισμα. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας στο χώρο της οδοντιατρικής οι σύνθετες ρητίνες γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικές. Η χρήση των κλασικών μαύρων σφραγισμάτων στις μέρες μας έχει περιοριστεί σημαντικά καθώς η σύνθετη ρητίνη είναι πιο εύπλαστη κι εξυπηρετεί αισθητικούς σκοπούς. Επίσης, οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες αμφισβητούν την ασφάλεια του αμαλγάματος για τον ασθενή καθώς θεωρείται τοξικό. Θεωρούμε λοιπόν ότι η σύνθετη ρητίνη υπερτερεί του αμαλγάματος. Γι’ αυτό το λόγο καλό θα ήταν, εάν τυχόν υπάρχουν παλιά μεταλλικά σφραγίσματα στο στόμα μας, να αντικατασταθούν και να απομακρυνθούν, ακόμα και αν δεν έχουν υποστεί κάποια διάβρωση. 

 • Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία; 

Η ενδοδοντική θεραπεία, κοινώς η απονεύρωση, είναι μία οδοντιατρική εργασία που λαμβάνει χώρα ώστε να σωθεί ένα δόντι με κατεστραμμένο ή νεκρό πολφό, από την εισχώρηση της τερηδόνα και των μικροβίων που τη συνοδεύουν προς το εσωτερικό του δοντιού, δηλαδή στο νεύρο του. Συνήθως συνοδεύεται από οξύ πόνο, απόστημα ή και οίδημα. Κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας αφαιρείται το νεύρο, καθαρίζονται οι ριζικοί σωλήνες και αποφράσσονται με ειδικά φυράματα. Μετά το πέρας της διαδικασίας στο απονευρωμένο δόντι, στη πλειοψηφία των  περιπτώσεων καθότι ευάλωτο, πρέπει να τοποθετείται θήκη ή να γίνεται επένθετο ρητίνης για μεγαλύτερη προστασία .

 • Γιατί και πότε χρειάζομαι ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη, όταν το δόντι δεν μπορεί να θεραπευτεί μόνο του από κάποιο σημείο και έπειτα. Οι αντιβιώσεις και τα κάθε είδους παυσίπονα, βοηθούν στην προσωρινή καταστολή των συμπτωμάτων (πόνο, απόστημα κλπ.). Χωρίς την ενδοδοντική θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να  εξαπλωθεί μέχρι και το οστό και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το δόντι να απολεσθεί. Η μόνη συνήθως εναλλακτική λύση είναι η εξαγωγή του δοντιού. Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει άλλου είδους επιπλοκές. Παρόλο που η εξαγωγή μοιάζει μια πιο  οικονομική λύση ωστόσο στη θέση του εξαχθέντος δοντιού δημιουργείται ένα κενό, το οποίο για να μπορέσει  να καλυφθεί απαιτείται προσθετική εργασία, όπως είναι το εμφύτευμα ή η γέφυρα. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το κόστος αυξάνεται. Ακόμα όμως και σε αυτή τη περίπτωση η επιλογή της θεραπείας θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο μας και πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες και απαιτήσεις του ασθενή.

 • Σε ποιες περιπτώσεις προχωράμε στην ακρορριζεκτομή; 

Όταν η φλεγμονή είναι πολύ μεγάλη και το δόντι δε μπορεί να «σωθεί» μόνο με απονεύρωση κρίνεται απαραίτητη στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία της ακρορριζεκτομής. Πρόκειται για μια μικροχειρουργική διαδικασία, στην οποία ο εξειδικευμένος οδοντίατρος (συνήθως περιοδοντολόγος ή γναθοχειρουργός), προχωράει στην αποκάλυψη  των ούλων και απομακρύνει ένα μικρό κομμάτι ρίζας μαζί με το μολυσμένο ιστό. Η δε άκρη της ρίζας σφραγίζεται ερμητικά με ειδικό υλικό έμφραξης. Μετά το πέρας της διαδικασίας τοποθετούνται ράμματα στα ούλα για την επούλωση της πληγής.

 • Σε ποια ηλικία πρέπει το παιδί μου να επισκεφθεί ένα  ορθοδοντικό;

Η καλύτερη ηλικία για να επισκεφθεί ένα παιδί έναν ορθοδοντικό είναι στα 6 με 8 του χρόνια. Όσο πιο γρήγορα διαγνωσθεί το πρόβλημα τόσο πιο γρήγορα, ανώδυνα  και με λιγότερα έξοδα θα αντιμετωπιστεί. Μη ξεχνάμε ποτέ ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις και τεχνικές, όπως οι ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί (σιδεράκια) μεταλλικά και κεραμικά τόσο για μικρά όσο και μεγάλα παιδιά, ακόμα και για ενήλικες. Μια άλλη σύγχρονη μέθοδος είναι οι διαφανείς νάρθηκες INVISALIGN, γνωστή και ως αόρατη ορθοδοντική καθώς και η γλωσσική ορθοδοντική (τεχνική Ιncognito, σιδεράκια  τοποθετημένα στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών).

 • Ροχαλητό και Αποφρακτική Υπνική Άπνοια, υπάρχει η λύση στην οδοντιατρική;

Μια εναλλακτική, αλλά και αποτελεσματική λύση στις περισσότερες περιπτώσεις μια ήπιας Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας ή του Ροχαλητού μπορεί να αποτελέσει ένας εξειδικευμένος ενδοστοματικός νάρθηκας. Πρόκειται για μια νέα, διεθνώς αναγνωρισμένη μορφή θεραπείας, συνεχώς εξελισσόμενη με πολλούς υποστηρικτές και με πολύ καλά αποτελέσματα. Ο ενδοστοματικός νάρθηκας αποτελείται από ένα μηχανισμό κατασκευασμένο υπό τη καθοδήγηση του ορθοδοντικού ή του οδοντιάτρου, ανάλογα με τις ανάγκες, το πρόβλημα και την ανατομία του στόματος του ασθενή.