Πως εξηγείται όμως η κακοσμία του στόματος μας από τη χρήση της μάσκας;

Κακοσμία στο στόμα μας!!! Μήπως οφείλετε στη πολύωρη χρήση της μάσκας;;;

Η κακοσμία του στόματος είναι μια δυσάρεστη κατάσταση! Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως παρενέργεια της χρήσης μάσκας για αρκετές ώρες. Ναι μεν οι μάσκες μειώνουν την μετάδοση μεταδοτικών ασθενειών και η χρήση τους κρίνεται απαραίτητη ειδικά σε περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε (COVID), ωστόσο φορώντας τις για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορούν να προκαλέσουν άσχημη αναπνοή! Μακροπρόθεσμα, η χρήση τη ς μάσκας μπορεί να οδηγήσει και σε άλλου είδους προβλήματα στη στοματική μας κοιλότητα όπως τερηδόνα, φλεγμονές στα ούλα κ.α.

Πως εξηγείται όμως η κακοσμία του στόματος μας από τη χρήση της μάσκας;

Καταρχήν η χρήση της μάσκας για πολλές ώρες μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αναπνέουμε. Επειδή καλύπτει τόσο το στόμα, αλλά και τη μύτη μας, μπορεί να νιώθουμε ότι η μάσκα εμποδίζει μερικώς την εισαγωγή του αέρα από τη μύτη και γι’ αυτό το λόγο αρχίζουμε να αναπνέουμε και από το στόμα!

Ωστόσο η φύση μας σαν άνθρωποι είναι να αναπνέουμε κυρίως μέσω της μύτης μας. Αναπνέοντας από το στόμα μπορεί να δημιουργήσουμε ξηροστομία. Επίσης μειώνεται η ποσότητα του σάλιου μας, γεγονός που επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν μέσα στο στόμα και στις επιφάνειες των δοντιών! Το σάλιο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την υγεία του στόματος μας γιατί υγραίνει τους ιστούς στην στοματική κοιλότητα, «ξεπλένει» τη ζάχαρη από τις τροφές και απομακρύνει τα βακτήρια που προκαλούν τη τερηδόνα. Η μείωση του σάλιου και η συσσώρευση βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία και δημιουργία κοιλοτήτων στα δόντια μας.

Το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ξηροστομίας και να απομακρύνει τα βακτήρια και τις τροφές, ωστόσο η κατανάλωση του μειώνεται όταν χρησιμοποιούμε τη μάσκα.

Τέλος η χρήση μάσκας, μας αναγκάζει να αναπνέουμε μέρος του αέρα που εκπνέουμε και άρα να εισπνέουμε μέρος των βακτηρίων που μόλις εκπνεύσαμε. Το γεγονός αυτό προκαλεί περαιτέρω συσσώρευση βακτηρίων στο στόμα μας.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν τρόποι να λύσουμε το πρόβλημα της κακοσμίας καθώς και τα υπόλοιπα προβλήματα που προέρχονται από τη χρήση της μάσκας:

1.       Μένουμε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση πολλών υγρών βοηθάει το σώμα μας να παραμείνει ενυδατωμένο. Βεβαιωνόμαστε ότι η κύρια επιλογή μας είναι το νερό!

2.       Τρώμε υγιεινά

Φυσικά αποφεύγουμε τροφές με ζάχαρη, όπως επίσης και επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν κρυμμένα σάκχαρα και άλλα συστατικά. Η κατανάλωση γευμάτων από υγιεινά τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά μας βοηθάει και βελτιώνει τη συνολική εικόνα της υγεία μας.

3.       Αποφεύγουμε τροφές έντονες σε μυρωδιά

Ελαττώστε τα τρόφιμα που περιέχουν σκόρδο, ψάρι, αυγά, κρεμμύδια. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα συμβάλλουν στην κακή αναπνοή απελευθερώνοντας σουλφίδια. Το σουλφίδιο μπορεί να παραμείνει στην κυκλοφορία του αίματος μας έως και 72 ώρες μετά την κατανάλωση του.

4.       Καθαρίζουμε ή αντικαθιστούμε την μάσκα μας συχνά

Κάθε φορά που εκπνέουμε, αποβάλλουμε βακτήρια, αρκετά από τα οποία προσκολλούνται στη μάσκα μας. Πλένουμε τακτικά τη μάσκα μας ή αντικαθιστούμε συχνά τη μάσκα μίας χρήσης.

5.       Διατηρούμε καλή στοματική υγιεινή

Το τακτικό βούρτσισμα και το νήμα αφαιρούν τα βακτήρια και τα τρόφιμα που προκαλούν οσμές στο στόμα μας. Προγραμματίζουμε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Οι τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις και ο προληπτικός έλεγχος δίνουν στον οδοντίατρο σας την δυνατότητα να εντοπίσει τυχόν οδοντικά προβλήματα που μπορεί να οφείλονται στη χρήση της μάσκας ή σε άλλους παράγοντες. Τέλος ο οδοντίατρος μας μπορεί να μας συμβουλέψει καλύτερα για το πώς να αποφύγουμε μια κακοσμία και τις συνέπειες της.