Ο γνωστός πλέον σε όλους μας Κορωναϊός, είναι ένας νέος ιός και άρα κανένας μας δεν έχει ανοσία. Όλοι μας μπορεί να νοσήσουμε.Η ευρεία και ταχεία εξάπλωση αυτού του ιού οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) να κηρύξει στις 11/3/2020 τον Covid-19, ως πανδημία.

Δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, η προσωπική υγιεινή δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο σημαντική, τόσο για τη δική μας προστασία, όσο και των γύρω μας. O ιός διέρχεται και εισχωρεί στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο από τη μύτη, όσο και από το στόμα, οπότε κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η σωστή στοματική υγιεινή, στα πλαίσια της γενικότερης ατομικής υγιεινής που ακολουθούμε αυτό το διάστημα. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες ενδεικτικές οδηγίες σχετικά με την ορθή στοματική υγιεινή:

1. Πριν από οποιαδήποτε μορφή στοματική υγιεινής, φροντίζουμε να καθαρίσουμε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κατά τη διαδικασία της στοματικής υγιεινής μας (πχ. νιπτήρας, συρτάρια, πόμολα, χώρος φύλαξης οδοντόβουρτσας κλπ.)
2. Πριν ξεκινήσουμε το βούρτσισμα των δοντιών μας, πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας με νερό και σαπούνι και τα στεγνώνουμε καλά. Το ίδιο ισχύει και όταν χρησιμοποιούμε αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.
3. Η οδοντόβουρτσα μας μπορεί εύκολα να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής μικροβίων. Άρα και σημείο επαφής με τον ιό. Γι αυτό το λόγο πριν από την χρήση της προτείνεται ξέπλυμα της οδοντόβουρτσας κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό για 30 δευτερόλεπτα περίπου.
4. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε άλλη οδοντόβουρτσα, πέρα από την δική μας.
5. Στη περίπτωση που έχουμε νοσήσει από τον Covid 19 ή έχουμε υποψία συμπτωμάτων του, καλό θα είναι να αλλάξουμε οδοντόβουρτσα μόλις αναρρώσουμε.
6. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να έχει προστατευτικό κάλυμμα και αν φυλάσσεται μαζί με άλλες θα πρέπει οι «κεφαλές» τους να είναι σε απόσταση μεταξύ τους και διαφορετική κατεύθυνση. Προτιμούμε να τις έχουμε φυλαγμένες σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι και όχι εκτεθειμένες στο χώρο του μπάνιου.
7. Αποφεύγουμε να φέρνουμε σε επαφή τα χέρια μας με το στόμα μας για να ξεπλύνουμε μετά το βούρτσισμα.
8. Χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια για καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια και φροντίζουμε να βουρτσίζουμε και την γλώσσα για την απομάκρυνση τυχόν μικροβίων.
9. Χρησιμοποιούμε στοματικά διαλύματα που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου προκειμένου να μειωθεί το φορτίο του ιού στο σάλιο μας.
10. Η καλή στοματική υγιεινή μειώνει το μικροβιακό φορτίο στην στοματική κοιλότητα. Έχει αποδειχθεί ότι αυξημένο μικροβιακό φορτίο στο στόμα συνδέεται με καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους, οι οποίες μας καθιστούν περισσότερο ευπαθείς απέναντι στον Covid 19.

Σε περίπτωση πολύ έντονου πόνου, οιδήματος, τραύματος ή για οποιουδήποτε θέμα μας απασχολεί σχετικά με τη στοματική μας υγεία και για λόγους προφύλαξης και μείωσης της διασποράς του ιού, επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τον οδοντίατρο μας, ο οποίος θα αποφασίσει αν χρειάζεται οδοντιατρική παρέμβαση τηρώντας, όλα τα μέσα υγιεινής και προστασίας.

Σε περίπτωση που έχουμε εμφανίσει συμπτώματα της νόσου του κορωναϊού ενημερώνουμε τηλεφωνικά τον οδοντίατρο μας και φροντίζουμε να τηρούμε τους κανόνες στοματικής υγιεινής.

Προκειμένου να μειώσουμε την διασπορά του ιού ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ! Φροντίζουμε επιμελώς την ατομική και στοματική μας υγιεινή!

Φροντίζουμε να επισκεφθούμε άμεσα τον οδοντίατρο μας μετά το πέρας της πανδημίας!