20 Μαρτίου σήμερα και η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) την έχει ορίσει ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day).

Το μήνυμα του εορτασμού για το 2018 είναι: « Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου, σκέψου την υγεία σου».

Το στόμα μας  ως γνωστόν είναι ο καθρέφτης του σώματός μας, αφού αντανακλά την υγεία και την ευεξία μας.  Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα.

Τα στοματικά νοσήματα εμφανίζονται με διάφορες μορφές και τύπους. Oι πιο συνηθισμένες/οι   είναι   η οδοντική τερηδόνα και τα νοσήματα των ούλων. Εάν τα νοσήματα αυτά δεν έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση από τους οδοντιάτρους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ολόκληρο το σώμα μας.

Για παράδειγμα, συχνά τα  στοματικά νοσήματα συνδέονται με τον Σακχαρώδη  Διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και κάποιους καρκίνους, ενώ ο διαβήτης αντίστροφα αυξάνει τον κίνδυνο να αποκτήσουμε νοσήματα των ούλων. Άρα, η κακή στοματική υγεία , μπορεί να είναι το αποτέλεσμα, όπως επίσης και η αιτία, μιας κακής γενικής υγείας. 

«Σκέψου -λοιπόν- το στόμα σου, σκέψου την υγεία σου» αναλαμβάνοντας δράση ώστε να  περιφρουρήσεις τη στοματική σου υγεία και να συμβάλλεις στη διαφύλαξη της γενικής σου υγείας και της ποιότητας της ζωής σου.