Η περιοδοντολόγος της κλινικής μας Αλίκη Χατζογιάννη, μας ενημερώνει ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Lancet Oncology οι νόσοι του περιοδοντίου προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, σε καπνιστές ή μη.

  Την τελευταία δεκαετία έχει βρεθεί κάποια στατιστική συσχέτιση των νόσων του περιοδοντίου με κάποιες γενικότερες νόσους ή παθολογικές καταστάσεις. Μελέτες δείχνουν μια αυξημένη συσχέτιση νόσων του περιοδοντίου με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και γέννηση πρόωρων κι ελιποβαρών μωρών.

   Ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η περιοδοντική νόσος συσχετίζεται επίσης με μεγαλύτερες πιθανότητες καρκίνου των πνευμόνων, των νεφρών, του παγκρέατος και του αίματος. Οι επιστήμονες μελέτησαν ιατρικά αρχεία 50.000 ανδρών και διαπίστωσαν ότι η αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει και τις δυο καταστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των Βρετανών υποφέρει από κάποιας μορφής περιοδοντική νόσο, η οποία προκαλείται από εμμένουσα βακτηριακή λοίμωξη και το πρόβλημα είναι συχνότερο στους καπνιστές. Ωστόσο, η παρούσα έρευνα διαπιστώνει ότι ακόμα και για άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, η περιοδοντική νόσος σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου.

   Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια και πληροφορίες για την υγεία Αμερικανών ανδρών από το 1986 και έπειτα. Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ιστορικό περιοδοντικής νόσου, είχαν 14% υψηλότερες πιθανότητες καρκίνου, συγκριτικά με αυτούς δεν είχαν ανάλογο ιστορικό. Παρατηρήθηκε κατά το ένα τρίτο αύξηση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, σχεδόν 50% αύξηση της πιθανότητας νεφρικού καρκίνου και όμοια αύξηση για τον καρκίνο του παγκρέατος. Οι καρκίνοι του αίματος όπως η λευχαιμία αυξήθηκαν κατά 30% μεταξύ των ανδρών με περιοδοντική νόσο. Ενώ δεν καταγράφηκε αύξηση του κινδύνου καρκίνου των πνευμόνων μεταξύ των ατόμων με περιοδοντική νόσο που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, ήταν ελαφρώς αυξημένος ο συνολικός κίνδυνος οποιουδήποτε καρκίνου και όμοια αύξηση του ποσοστού των καρκίνων του αίματος.

   Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γιατί η παρουσία της περιοδοντικής νόσου μπορεί να σχετίζεται με άλλες παθήσεις. Τα άτομα με λοιμώξεις των ούλων μπορεί να έχουν χημικές ενδείξεις ότι η φλεγμονή μπορεί αντικατοπτρίζεται και σε άλλα σημεία του σώματος, καθώς έχουν βρεθεί στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα βακτήρια που σχετίζονται με τα ούλα προκαλούν προβλήματα και σε άλλα σημεία του σώματος. Η αύξηση των αιματολογικών καρκίνων αναδεικνύει ένα σύνδεσμο με το ανοσοποιητικό σύστημα. Η εμμένουσα παρουσία της περιοδοντικής νόσου μπορεί να είναι σημάδι αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος, που μπορεί να επιτρέψει στον καρκίνο να εκδηλωθεί. Επίσης τα στοιχεία μπορεί να αντικατοπτρίζουν μια ομοιότητα της ανοσοποιητικής λειτουργίας και της ανταπόκρισης στην φλεγμονή, που συντελεί σε επιρρέπεια τόσο στην περιοδοντική νόσο όσο και στους αιματολογικούς καρκίνους. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανόν η μακρά δράση της περιοδοντικής νόσου να μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ανοσοποιητική αντίδραση που βοηθά τον καρκίνο να εκδηλωθεί, ή τα βακτήρια από τα ούλα να μπορούν να προκαλέσουν απευθείας καρκίνο σε ιστούς της στοματικής κοιλότητας ή του λάρυγγα.

    Η περιοδοντολόγος Αλίκη Χατζογιάννη ωστόσο επισημαίνει ότι οι επιστήμονες επί του παρόντος δεν μπορούν να προχωρήσουν σε συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου με βάση τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, καθώς είναι πρόωρα. Οι ασθενείς με περιοδοντική νόσο θα πρέπει να αναζητούν ιατρική φροντίδα στους εξειδικευμένους οδοντίατρους ανεξαρτήτως της επίδρασης που έχει η νόσος στον καρκίνο.