Η περιοδοντολόγος Χατζογιάννη Αλίκη μας ενημερώνει για το πως η περιοδοντίτιδα σχετίζεται με σημαντικά γυναικολογικά ζητήματα όπως είναι η περίοδος της εγκυμοσύνης αλλά και η υπογονιμότητα.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ: ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ;

Η εγκυμοσύνη είναι μία κατάσταση που επιφέρει πολλές αλλαγές στον οργανισμό και στην υγεία μιας γυναίκας, οι οποίες αλλαγές πολλές φορές επιδρούν τόσο στα ούλα όσο και στα δόντια της και γενικά στη στοματική κοιλότητα. Οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν πάρα πολύ τα ευαίσθητα ούλα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ουλίτιδας. Η ουλίτιδα λοιπόν εγκυμοσύνης εμφανίζεται στη πλειοψηφία των γυναικών περίπου στο 2ο με 3ο μήνα της κύησης και η ένταση της αυξάνεται σταδιακά μέχρι τον 8ο μήνα. Συμπτώματα της ουλίτιδας είναι τα έντονα ερυθρά, διογκωμένα ούλα που ματώνουν εύκολα.

Στη προχωρημένη της μορφή η ουλίτιδα, εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει η περιοδοντίτιδα σχετίζεται σε πολλές περιπτώσεις με ανεπιθύμητες εκβάσεις της κύησης, όπως είναι ο πρόωρος τοκετός, η γέννηση ελλιποβαρών νεογνών, η προεκλαμψία, ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης, η αποβολή του εμβρύου κ.α., καθώς  παράγοντες μικροβίων από τη φλεγμονή των ούλων μπορούν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος να βρεθούν στο αμνιακό υγρό. Έχει αποδειχθεί ότι η πιθανότητα ανεπιθύμητης έκβασης της κύησης σε έγκυες με σοβαρή περιοδοντίτιδα είναι έως και 7 φορές υψηλότερη σε σχέση με εγκύους χωρίς περιοδοντική νόσο.

Από την άλλη πλευρά έχει αποδειχθεί μείωση των παραπάνω επιπλοκών της κύησης μετά από έγκαιρη και σωστή θεραπεία στη στοματική κοιλότητα γενικότερα, ειδικά δε σε γυναίκες πιο επιρρεπείς σε αυτές τις επιπλοκές (π.χ. λήψη φαρμάκων, χρήση αλκοόλ, κάπνισμα, κληρονομικότητα κ.α.)

Πώς όμως η περιδοντίτιδα, εκτός από τις επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει σε μια εγκυμοσύνη, συνδέεται και με τη γονιμότητα τόσο των γυναικών, όσο και των αντρών;

Σύμφωνα πάλι με μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, ένας από τους παράγοντες, που επηρεάζουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας, είναι η περιοδοντίτιδα και γενικά η ελλιπής και κακή στοματική υγιεινή. Κατά μέσο όρο, απαιτούνται πέντε μήνες για να συλλάβει μια γυναίκα, από τη στιγμή που ξεκινά τις προσπάθειες για μια εγκυμοσύνη. Ωστόσο, για τις γυναίκες με χρόνιες φλεγμονές και πρησμένα ούλα, ο απαιτούμενος χρόνος μπορεί να ανέλθει στους επτά μήνες, να αυξηθεί δηλαδή κατά δύο μήνες. Ο λόγος, σύμφωνα με Σουηδούς ειδικούς, είναι ότι αφού η φλεγμονή στο στόμα μπορεί να  βλάψει τη συνολική υγεία άρα μπορεί να βλάψει και την αναπαραγωγή. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η περοδοντίτιδα μπορεί να συνδεθεί τόσο με αποβολές εμβρύων καθώς και με την κακής ποιότητος σπέρμα από τη μεριά του άντρα.

Εάν λοιπόν επιθυμούμε μία εγκυμοσύνη χωρίς δυσμενείς επιδράσεις δεν πρέπει να παραμελούμε την υγεία του στόματος μας. Η οδοντιατρική λοιπόν και περιοδοντολογική εξέταση πρέπει συμπεριληφθεί στον προγεννητικό έλεγχο. Έπειτα οι συχνοί οδοντιατρικοί έλεγχοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητοι ώστε να προληφθούν τυχόν φλεγμονές, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τόσο την έγκυο γυναίκα, όσο και το έμβρυο.

Αλίκη Χατζογιάννη, DDS, MSc Ειδ.στην Περιοδοντολογία, Εμφυτεύματα & Παθολογία Στόματος