Ο λόγος για τα γνωστά σε όλους μας σφραγίσματα. Πρόκειται για τη πιο κοινή επανορθωτική εργασία που εκτελούν οι οδοντίατροι προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες των δοντιών που έχει προκαλέσει η τερηδόνα.

Πρόκειται για μία συχνή βλάβη, που ξεκινά σαν μία μικροσκοπική τρύπα στην επιφάνεια του δοντιού η οποία σταδιακά μεγαλώνει προσβάλλοντας τους σκληρούς ιστούς του δοντιού, δηλαδή την αδαμαντίνη και την οδοντίνη. Κάποιες φορές η τερηδόνα μπορεί να «δουλεύει» από μέσα προς τα έξω.

Η τερηδόνα προκαλείται από τα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια του στόματος, όταν αυτά μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες (π.χ τη ζάχαρη) από τις τροφές μας. Τα οξέα διαλύουν την οδοντική ουσία, και έτσι δημιουργείται μια κοιλότητα, η οποία μεγαλώνει όσο δεν αντιμετωπίζεται. 

Αν η βλάβη δεν έχει φθάσει στον πολφό, και η καταστροφή στη δομή του δοντιού είναι περιορισμένη, ένα σφράγισμα είναι συνήθως αρκετό για την θεραπεία της τερηδόνας αντικαθιστώντας έτσι την κατεστραμμένη αδαμαντίνη και οδοντίνη του δοντιού. Σε διαφορετική περίπτωση αν το δόντι δεν σφραγιστεί έγκαιρα, η τερηδόνα θα μολύνει το νεύρο και σταδιακά το δόντι θα καταστραφεί ολοσχερώς όποτε θα χρειάζεται απονεύρωση-ενδοδοντική θεραπεία.


thumb__7f5d4-3._._.jpgΕΙΔΗ ΕΜΦΡΑΞΕΩΝ

Υπάρχουν πέντε κύρια είδη εμφράξεων: το αμάλγαμα ή μαύρο σφράγισμα, η σύνθετη ρητίνη, το bonding, το επένθετο και τα sealants (προληπτικές εμφράξεις).

ΑΜΑΛΓΑΜΑ

Το αμάλγαμα ,είναι ένα υλικό που το χρησιμοποιούσαν οι οδοντίατροι παλιότερα λόγω της ανθεκτικότητας του. Ωστόσο, λόγω του αισθητικού αποτελέσματος πλέον η χρήση του έχει ελαχιστοποιηθεί. Επιπλέον, οι εμφράξεις αμαλγάματος έχουν κατηγορηθεί από πολλούς ως επιβλαβείς για την υγεία, ιδιαίτερα κατά την τοποθέτηση ή την αφαίρεσή τους, λόγω υδραργύρου του οποίου περιέχουν.

ΣΥΝΘΕΤΗ ΡΗΤΙΝΗ

Η σύνθετη ρητίνη ή λευκό σφράγισμα πλέον έχει αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως τα μαύρα σφραγίσματα. Πρόκειται για ένα υλικό με αντοχή και άψογη εφαρμογή που προσφέρει υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα λόγω της χρωματικής παλέτας και των αποχρώσεων που διαθέτει. Αφού αφαιρεθεί το τερηδονισμένο μέρος του δοντιού προσαρμόζεται η σύνθετη ρητίνη αποκαθιστώντας έτσι το δόντι στο αρχικό του σχήμα και λειτουργία.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ 

0fe12-81.jpgΕπίσης η σύνθετη ρητίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή ή/και την βελτίωση του μεγέθους, του σχήματος, του μήκους, του χρώματος και της κλίσης των δοντιών. Πολλές φορές μεταξύ των δοντιών υπάρχουν κενά που παγιδεύουν τροφές ή δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί τα δόντια είναι αραιά εκ φύσεως είτε επειδή τα ούλα, λόγω περιοδοντίτιδας έχουν υποχωρήσει. Όπως κι αν έχει υπάρχει η δυνατότητα  να κλειστούν τα διαστήματα αυτά και να βελτιωθεί το χαμόγελο του ασθενή. Η τεχνική που χρησιμοποιείται λέγεται bonding (όψεις ρητίνης). Ο οδοντίατρος χτίζει κατάλληλα τα δόντια από το πλάι με σύνθετη ρητίνη κι έτσι δε χρειάζεται να τροχιστούν τα δόντια και να τοποθετηθούν στεφάνες (θήκες) .Η τεχνική του bonding έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και κερδίζει ολοένα έδαφος στο χώρο της αισθητικής οδοντιατρικής.

ΕΠΕΝΘΕΤΟ

14801-4.jpgΠολλές φορές η καταστροφή του δοντιού είναι αρκετά εκτεταμένη, οπότε η έμφραξη με αμάλγαμα ή σύνθετη ρητίνη δεν είναι ικανή να αποκαταστήσει πλήρως το πρόβλημα. Σ’ αυτή  τη περίπτωση υπάρχει η λύση του επένθετου. Πρόκειται για μία αποκατάσταση από σύνθετη ρητίνη ή από πορσελάνη, η οποία κατασκευάζεται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και συγκολλιέται μόνιμα στο δόντι από τον οδοντίατρο. Σε περιπτώσεις όπου η καταστροφή του δοντιού είναι τόσο εκτεταμένη ώστε υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το δόντι η αποκατάσταση γίνεται με στεφάνη (θήκη).

Sealants (προληπτικές εμφράξεις οπών & σχισμών)

Εάν παρατηρήσουμε τα δόντια μας θα διαπιστώσουμε ότι δεν αποτελούνται από λείες επίπεδες επιφάνειές αλλά έχουν πολύπλοκη μορφολογία. Ιδιαίτερα στα πίσω δόντια, οι οριζόντιες επιφάνειες που συμμετέχουν στη μάσηση έχουν έντονες σχισμές, αυλάκια και βαθουλώματα. Τα sealants λοιπόν είναι προληπτικές εμφράξεις των οπών και των σχισμών που  έχουν δημιουργηθεί στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών και έχουν ως στόχο την αποφυγή εμφάνισης τερηδόνας στις περιοχές αυτές. Το sealant γεμίζει μερικώς και εξομαλύνει τις αύλακες των δοντιών ώστε να καθαρίζονται ευκολότερα και να μειώνεται, έτσι, ο κίνδυνος τερηδονισμού. Είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος που χρησιμοποιείται κυρίως στα παιδιά μόλις βγουν τα πρώτα μόνιμα δόντια.

Για περισσότερα πατήστε το σύνδεσμο: https://www.chatzogianni.gr/gr/emfrakseis-album