Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια τεχνητή μεταλλική ρίζα φτιαγμένη από υψηλής ποιότητας τιτάνιο που τοποθετείται χειρουργικά στο οστό των γνάθων με σκοπό να στηρίξει ένα δόντι, μια γέφυρα ή ακόμα και μια οδοντοστοιχία.

d20bc-22.jpgΠρόκειται για ένα εναλλακτικό τρόπο αποκατάστασης των οδοντικών ελλειμμάτων ώστε να αποφευχθεί το τρόχισμα των όμορων δοντιών ή η τοποθέτηση οδοντοστοιχίας(μερική ή ολική).                  

ΠΟΤΕ  ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ  ΕΝΑ  ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ;

Α) Σε περίπτωση απώλειας ενός δοντιού που βρίσκεται ανάμεσα σε δόντια, αντί να τροχιστούν τα γειτονικά δόντια για να φτιαχτεί μια γέφυρα, μπορεί να τοποθετηθεί ένα εμφυτεύματα στην θέση που υπήρχε το δόντι και να αποκατασταθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Β) Σε περίπτωση εκτεταμένης απώλειας δοντιών υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ενός μικρού αριθμού εμφυτευμάτων τα οποία είναι ικανά να στηρίξουν ακίνητες γέφυρες και να αποφευχθεί με αυτόν τον τρόπο η μερική κινητή οδοντοστοιχία («μασκάκι»).

thumb__6bd39-20.jpg

Γ) Σε περίπτωση απώλειας ενός μπροστινού δοντιού το οδοντικό εμφύτευμα είναι η καλύτερη αισθητική  αλλά και λειτουργική λύση.

Δ) Τέλος, σε περίπτωση που υπάρχει στους ασθενείς ολική νωδότητα (παντελής έλλειψη δοντιών) τους παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας μιας ακίνητης προσθετικής εργασίας (γέφυρα) που θα στηρίζεται πάνω σε αυτά. Τα εμφυτεύματα επίσης μπορούν να τοποθετηθούν στη γνάθο για να αυξήσουν την στήριξη και τη συγκράτηση  των ολικών οδοντοστοιχιών (μασέλα).


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 

8fcec-21.jpgΑφού προηγηθεί ο απαιτούμενος κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος (dental scan-αξονική τομογραφία) προκειμένου να αξιολογηθεί η ποιότητα και  η ποσότητα του οστού τοποθετείται το εμφύτευμα στο χώρο του οδοντιατρείου υπό την επίδραση τοπικής αναισθησίας. Το εμφύτευμα στη συνέχεια μένει στο οστό έως ότου οστεοενσωματωθεί (τουλάχιστον  3 μήνες). Αφού παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα  γίνεται αποκάλυψη του εμφυτεύματος και τοποθετείται μια βίδα διαμόρφωσης ούλων. Επόμενο στάδιο  είναι η κατασκευή μίας  στεφάνης (θήκης) από τον οδοντοτεχνίτη που συγκολλείται πάνω στο εμφύτευμα με ειδικά εξαρτήματα.

Για περισσότερα πατήστε το σύνδεσμο: https://www.chatzogianni.gr/gr/emfuteumata-album