Η ενδοδοντική θεραπεία (κοινώς απονεύρωση) είναι οδοντιατρική πράξη που γίνεται για να διατηρηθεί κάποιο δόντι στον οδοντικό φραγμό του ασθενούς και να αποφευχθεί η εξαγωγή.

Μπορεί να είναι θεραπευτική ενέργεια, σε περιπτώσεις όπου έχει επέλθει ένας τραυματισμός στο δόντι και έχει οδηγήσει σε πολφίτιδα (φλεγμονή) ή σε αποκάλυψη του πολφού (νεύρου) ή σε γάγγραινα. Μπορεί να είναι μια αναγκαία ενέργεια σε περιπτώσεις που απαιτείται να τροχιστεί σε μεγάλο βαθμό ένα δόντι προκειμένου να αποτελέσει τμήμα μιας προσθετικής αποκατάστασης («γέφυρας»). Επίσης, η ενδοδοντική θεραπεία κρίνεται απαραίτητη σε περίπτωση καταστροφής της μύλης του δοντιού από εκτεταμένη τερηδόνα η οποία έχει φτάσει να προσβάλει τον πολφό του. Η θεραπεία πραγματοποιείται είτε σε μια συνεδρία, όταν δεν έχει μολυνθεί ο πολφός, είτε σε διαδοχικές ανάλογα με τη σοβαρότητα του της περίπτωσης.

Πώς Γίνεται η Ενδοδοντική Θεραπεία;1cefa-1.jpg

Αφότου ο οδοντίατρος εξετάσει κλινικά και ακτινογραφικά τον ασθενή και διαγνώσει ότι χρήζει ενδοδοντικής θεραπείας προχωρά στην απομόνωση του πάσχοντος δοντιού και στη διάνοιξη του με τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Ακολουθεί ο εντοπισμός των ριζικών σωλήνων. Υπολογίζεται το μήκος τους. Έπειτα, ακολουθεί χημικομηχανική επεξεργασία με ειδικά μικροεργαλεία και όταν αποδρομήσει η φλεγμονή και το δόντι έχει καθαριστεί διενεργείται η έμφραξη των ριζικών σωλήνων με τα κατάλληλα φυράματα. Με την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος που το δόντι δεν έχει δώσει συμπτώματα προχωράμε στη τελική έμφραξη (σφράγισμα) ή αποκατάσταση με επένθετο ρητίνης ή στεφάνης .

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ-ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αυξημένη είναι η πιθανότητα σπασίματος του δοντιού ύστερα από κάποιο (σημαντικό) χρονικό διάστημα. Για την αποφυγή αυτής της κατάστασης, το ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι συνίσταται να καλύπτεται προληπτικά με μία στεφάνη («θήκη») ή με επένθετο σύνθετης ρητίνης. Σε περίπτωση που η θεραπεία έχει αποτύχει, συνιστάται από τον θεράποντα οδοντίατρο η επανάληψή της, ή σε πολύ επίμονες μολύνσεις του οστού που δεν υποχωρούν, η χειρουργική ακρορριζεκτομή και η ανάστροφη έμφραξη.

ΑΚΡΟΡΙΖΕΚΤΟΜΗ

H ακροριζεκτομή είναι μία απλή ενδοδοντική χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση του άκρου της ρίζας ενός δοντιού (ακρορίζιο), την αφαίρεση των γύρω ιστών που φλεγμένουν και τη σφράγιση του τμήματος της ρίζας που έχει απομείνει με ανάστροφη έμφραξη. Γίνεται με τοπική αναισθησία και στο τέλος της διαδικασίας τοποθετούνται ράμματα. Ο ασθενής μπαίνει σε πρόγραμμα επανελέγχου από τον θεράποντα οδοντίατρο.