Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία ανωμαλιών του στόματος και των γνάθων.

8f486-5.jpgΗ ορθοδοντική αντιμετωπίζει οδοντικά προβλήματα όπως είναι τα στραβά δόντια,  η λανθασμένη θέση των δοντιών, τα συνωστισμένα δόντια ή με κενά μεταξύ τους. Ακόμα αντιμετωπίζει τα σκελετικά προβλήματα όπως η κακή σύγκλειση κ η ανομοιομορφία άνω κάτω γνάθου. Η ορθοδοντική έχει ως στόχο τόσο τη σωστή λειτουργία του στόματος (π.χ σωστή μάσηση και ομιλία) όσο και την αισθητική του προσώπου.

Τα ορθοδοντικά προβλήματα οφείλονται είτε σε κληρονομικότητα είτε σε κακές συνήθειες που υπάρχουν από μικρή ηλικία (π.χ θηλασμός του δακτύλου)

Η πρώτη επαφή του παιδιού με τον ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 7 χρόνων περίπου για την έγκαιρη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ορθοδοντικών προβλημάτων που πιθανόν υπάρχουν ή που θα υπάρξουν. Όσο τα παιδιά βρίσκονται στην ανάπτυξη και τα οστά τους ακόμα διαμορφώνονται αντιμετωπίζονται πιο εύκολα και τα σκελετικά πρόβλημα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του ασθενούς τόσο δυσχεραίνεται το έργο του ορθοδοντικού. Άρα, όσο πιο έγκαιρα διαγνωσθεί κι αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τόσο πιο σύντομα και ανώδυνα θα ολοκληρωθεί κι η ορθοδοντική θεραπεία.

dd332-1.jpgΠαρόλα αυτά υπάρχει και η ορθοδοντική για ενήλικες που με υπομονή, με σωστή καθοδήγηση από ειδικούς και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις  μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι τρόποι αντιμετώπισης των ορθοδοντικών προβλημάτων είναι πολλοί και ποικίλλουν ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών. Αυτοί μπορεί να είναι: κινητά μασκάκια (μασελάκια), λειτουργικά μηχανήματα, εξωστοματικά, ακίνητοι μηχανισμοί (σιδεράκια), διαφανείς νάρθηκες ευθυγράμμισης:  Invisalign, ορθοδοντικά εμφυτεύματα κ.α.

Για περισσότερα πατήστε το σύνδεσμο: https://www.chatzogianni.gr/gr/orthodontika