Δεν είναι λίγες οι φορές που νομίζουμε ότι βλέπουμε ίσια και όμορφα δόντια, όμως παρατηρώντας τα λίγο καλύτερα διακρίνουμε ότι είναι μικρά ή τα ούλα που τα περιβάλλουν είναι ανομοιόμορφα.

Κατά αυτό τον τρόπο η οδοντοστοιχία του ασθενή δεν αναδεικνύεται σωστά. Για να υπάρξει ένα τέλειο χαμόγελο δεν αρκεί να είναι τέλεια μόνο τα δόντια αλλά και το περίγραμμά τους, δηλαδή τα ούλα.

Η σύγχρονη Οδοντιατρική μέσω των τεχνικών της "Ουλοβλεννογόνιας Χειρουργικής"  έχει την λύση με διάφορες μεθόδους και μέσα, που με τη συμβολή τους δημιουργούμε υγιή ούλα και δόντια πετυχαίνοντας έτσι ένα όμορφο χαμόγελο. Τι είναι όμως η «Ουλοβλεννογόνια Χειρουργική», σε ποιες περιπτώσεις καταφεύγουμε σε αυτήν και ποιός είναι ο ειδικός στον οποίο πρέπει να απευθυνθούμε;

Η «Ουλοβλεννογόνια Χειρουργική» είναι ένα σύνολο από διάφορες  χειρουργικές τεχνικές. Έχει ως στόχο την αναδιαμόρφωση των ούλων κι εξυπηρετεί τόσο αισθητικούς όσο και θεραπευτικούς σκοπούς. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται από εξειδικευμένους χειρουργούς οδοντιάτρους, τους περιοδοντολόγους σε διάφορες περιπτώσεις:

·      Υφίζησης ούλου: όταν δηλαδή τα ούλα έχουν απομακρυνθεί από τα δόντια και έχουν αφήσει εκτεθειμένη τη ρίζα. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους όπως είναι ο λανθασμένος τρόπος βουρτσίσματος  των δοντιών ή έπειτα από ορθοδοντική θεραπεία.

·     «Ουλικού χαμόγελου»: Σε πολλούς ασθενείς συμβαίνει τα ούλα τους ανατομικά να καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια απ’ ότι τα δόντια, με αποτέλεσμα όταν χαμογελάνε τα δόντια να φαίνονται πολύ μικρά.

·      Υπερπλασίας: Διόγκωσης δηλαδή των ούλων. Μπορεί να προκληθεί είτε λόγω περιοδοντίτιδας, είτε λόγω ορμονικών διαταραχών (π.χ εγκυμοσύνη), είτε λόγω λήψεως συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, κακής, είτε κακής υγιεινής.

·      Υπερτροφικού χαλινού: Του ιστικού δηλαδή υμένα που ενώνει το κάθε χείλος χωριστά με τη βλεννογόνο του στόματος. Η υπερτροφία του χαλινού οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς λόγους.

      Υπάρχουν ωστόσο διάφοροι τρόποι και τεχνικές για να διορθώσουμε τα παραπάνω ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω :

·         Ουλοπλαστική

·         Ουλεκτομή

·         Εκτομή χαλινού ή αλλιώς χαλινεκτομή

·         Επιμήκυνση μύλης

·         Μυλικά μετατοπιζόμενος κρημνός

·         Πλάγιος μετατοπιζόμενος κρημνός

·         Ακροριζικά μετατοπιζόμενος κρημνός

·         Ελεύθερο ουλικό μόσχευμα

 Δεν έχουμε τίποτα άλλο λοιπόν να κάνουμε από το να απευθυνθούμε στον ειδικό, δηλαδή τον περιοδοντολόγο οδοντίατρο μας.

Αλίκη Χατζογιάννη, DDS, MSc Ειδ.στην Περιοδοντολογία, Εμφυτεύματα & Παθολογία Στόματος