Η μη έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ουλίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο δύσκολη και σοβαρή κατάσταση, τη περιοδοντίτιδα. Σε αυτή τη περίπτωση η φλεγμονή προχωράει και αναπτύσσεται στο οστό και στους ιστούς που  περιβάλλουν και  στηρίζουν τα δόντια μας. Τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξη τους, αρχίζουν να αποκτούν κινητικότητα, ώσπου τελικά πέφτουν. 

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας γίνεται από εξειδικευμένο οδοντίατρο, το περιοδοντολόγο και είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία από αυτή της ουλίτιδας. Ποικίλει δε ανάλογα με το βαθμό που έχει εξελιχθεί η περιοδοντική νόσος. 

Ο περιοδοντολόγος είναι ο πλέον ειδικός που ασχολείται με το φατνιακό οστούν, τα ούλα και τους ιστούς που περιβάλλουν ένα δόντι τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας.  Στόχος του είναι να μην απολεσθεί ούτε ένα δόντι από το στόμα του ασθενή. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να το επιτύχει (χειρουργικές ή μη), έχοντας πάντα ως σύμμαχο και φίλο την όσο το δυνατό έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Για να συντηρηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα και να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της περιοδοντίτιδας, οι ασθενείς εντάσσονται σε μια τακτική διαδικασία η οποία περιλαμβάνει περιοδικούς επανελέγχους από τον οδοντίατρο-περιοδοντολόγο τους και πάντα σε συνεννόηση μαζί του.