Πρόκειται για μια οδοντιατρική χειρουργική τεχνική που στόχο έχει την αναδιαμόρφωση των ούλων και εξυπηρετεί τόσο αισθητικούς όσο και θεραπευτικούς σκοπούς.

eab45-22.jpgΗ πιο συχνή μορφή ουλοπλαστικής γίνεται σε ασθενείς που έχουν «ουλικό χαμόγελο», πράγμα που σημαίνει ότι τα ούλα λόγω υπερπλασίας καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια απ’ ότι τα δόντια με αποτέλεσμα όταν χαμογελάνε τα δόντια να φαίνονται πολύ μικρά. Υπερπλασία συνήθως μπορεί να προκληθεί είτε λόγω περιοδοντίτιδας, είτε λόγω ορμονικών διαταραχών (π.χ εγκυμοσύνη), είτε λόγω λήψεως συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής. 

Η ουλοπλαστική θεραπεία ξεκινά με ουλεκτομές, με χειρουργική δηλαδή αφαίρεση των υπερανεπτυγμένων ιστών του ούλου από εξειδικευμένους οδοντιάτρους( περιοδοντολόγους), με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και ειδικών νυστεριών ή LASER. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος προχωρά σε σταδιακή λέπτυνση των ούλων έως ότου τους δώσει το απαιτούμενο σχήμα που θα  «αγκαλιάσει» ομοιόμορφα τα δόντια. 

53e3e-27.jpgΜια άλλη περίπτωση όπου απαιτείται εκτομή του ούλου είναι όταν το ούλο που καλύπτει ημιεγκλειστους ή έγκλειστους φρονιμίτες μολύνεται διαρκώς δημιουργώντας φλεγμονή. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή σαν «περιστεφανίτιδα» και είναι απαραίτητη η ουλεκτομή ώστε να μετριαστούν τα συμπτώματα μέχρι την εξαγωγή του δοντιού.

Ουλοπλαστική επίσης γίνεται όταν τα δόντια του ασθενούς είναι αφύσικα μικρά. Η τεχνική που ακολουθείται τότε ονομάζεται «επιμήκυνση μύλης» και περιλαμβάνει αφαίρεση ούλου από τη βάση του δοντιού ώστε αυτό να φαίνεται μεγαλύτερο.

bdb4e-3.jpg

H χαλινεκτομή είναι ακόμα μια μικρή χειρουργική επέμβαση όπου αφαιρείται ο χαλινός, ο ιστικός δηλαδή υμένας που ενώνει το κάτω χείλος με τα ούλα σε περιπτώσεις όπου εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του στόματος.

Τέλος, όταν ο ασθενής έχει υφιζήσεις ούλων, όταν δηλαδή τα ούλα έχουν απομακρυνθεί από τα δόντια και έχουν αφήσει εκτεθειμένη τη ρίζα μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση τους. Σε περίπτωση που χρειαστεί μόσχευμα είτε λαμβάνεται μόσχευμα από τον ιστό του ουρανίσκου (υπερώα) είτε χρησιμοποιείται τεχνητό μόσχευμα.

Οι ουλοπλαστικές πλέον θεωρούνται επεμβάσεις ρουτίνας που αποκαθιστούν με το αποτελεσματικό τρόπο την αρμονία των ούλων με τα δόντια και επαναφέρουν την ισορροπία στο στόμα. Για περισσότερα πατήστε το σύνδεσμο: https://www.chatzogianni.gr/gr/ouloplastiki-oulektomi