Εξαγωγή δοντιού είναι η απομάκρυνση ενός ή περισσοτέρων δοντιών από τον οδοντικό φραγμό.

Συνήθως, η εξαγωγή δοντιού γίνεται σε χαλασμένα δόντια από την  τερηδόνα, σε περιοδοντική ασθένεια, σε τραύμα δοντιού- ιδίως όταν συνυπάρχει και πονόδοντος- σε μη σωστή ανάπτυξη δοντιών π.χ έγκλειστοι φρονιμίτες) και στην ορθοδοντική (συχνά προγόμφιοι) για να δημιουργηθεί χώρος, ώστε τα υπόλοιπα δόντια να ισιώσουν.

Η εξαγωγή δοντιού είναι, συνήθως, σχετικά απλή διαδικασία και γίνεται με χρήση τοπικών αναισθητικών. Μερικά δόντια είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν για διάφορους λόγους, όπως η θέση του δοντιού και το σχήμα των ριζών των δοντιών.

Εάν ένα δόντι είναι μέσα στο οστό(π.χ έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι φρονιμίτες) η εξαγωγή μπορεί να χρειαστεί να γίνει με χειρουργικό τρόπο, ο οποίος  περιλαμβάνει την κοπή  και αφαίρεση του οστού που συγκρατεί το δόντι. Αφού το δόντι αφαιρεθεί, τοποθετούνται ράμματα. Σε αυτή τη περίπτωση συνίσταται να επισκεπτόμαστε εξειδικευμένους χειρουργούς οδοντίατρους.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες εξαγωγής δοντιών:

 • Σπάσιμο ή φθορά δοντιών που δε σηκώνουν θεραπεία. 
 • Σοβαρή τερηδόνα ή φλεγμονή (οξύ ή χρόνιο φατνιακό απόστημα). 
 • Υπεράριθμα δόντια στο φραγμό που εμποδίζουν άλλα δόντια να ανατείλουν.
 • Προετοιμασία για  ορθοδοντική θεραπεία (σιδεράκια), ώστε τα υπόλοιπα να ισιώσουν.
 • Αποτυχία ενδοδοντικής θεραπείας.
 • Κάταγμα ρίζας, τραύμα δοντιού ειδικά όταν συνυπάρχει πονόδοντος.
 • Αφαίρεση σε έγκλειστα δόντια με φλεγμονή, οστική απορρόφηση.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αναμένονται προβλήματα ή επιπλοκές κατά τη διάρκεια ή μετά την εξαγωγή δοντιού. Όμως μερικές φορές μια εξαγωγή μπορεί να εμφανίσει απρόβλεπτες επιπλοκές.

Οι πιθανές επιπλοκές μιας εξαγωγής δοντιού μετά την επέμβαση περιλαμβάνουν:

 • Ξηρό φατνίο. Ο χώρος όπου βρίσκονταν οι ρίζες (φατνίο) μολύνεται,  σταματάει η αιμάτωση του, αρχίζει να νεκρώνεται και ο ασθενής πονάει πάρα πολύ. Υπάρχει ισχυρός πόνος που συνοδεύεται ενίοτε με δυσώδη οσμή. Παρουσιάζεται 2-3 μέρες μετά την εξαγωγή.
 • Μόλυνση. Υπάρχει πιθανότητα να εισχωρήσουν μικρόβια στη πληγή, ιδιαίτερα σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή όταν δεν τηρούνται σωστά οι μετεγχειρητικές οδηγίες. Σε περίπτωση υψηλού κινδύνου μόλυνσης, ο οδοντίατρος θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για πριν και μετά την εξαγωγή.
 • Υπερβολική αιμορραγία και / ή οίδημα, ερυθρότητα ή πυρετός. 
 • Βλάβη στο νεύρο και μούδιασμα στο κάτω χείλος ή στη γλώσσα
 • Πόνος. Είναι συνηθισμένος μετά από εξαγωγή  και ιδιαίτερα μετά από δύσκολες επεμβάσεις. Λαμβάνονται αναλγητικά  σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. 

Για την αποφυγή των ανωτέρω πρέπει να  ακολουθούνται  οι οδηγίες του οδοντιάτρου, πριν, μετά και κατά την διάρκεια της επεμβάσεως.

Όσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία μιας εξαγωγής, τόσο πιθανότερη είναι η εμφάνιση επιπλοκών κατά ή μετά την επέμβαση γι’ αυτό είναι προτιμότερο να απευθυνόμαστε σε οδοντίατρους με εξειδίκευση στο τομέα αυτό.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ

 1. Δεν καπνίζουμε, ειδικά για 5-12 ώρες μετά την επέμβαση-εξαγωγή.
 2. Απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ.
 3. Αποφεύγουμε να φτύσουμε το αίμα.
 4. Τρώμε ημίρευστη ή ρευστή τροφή κατά προτίμηση κρύα ή χλιαρή. Επίσης, αποφεύγουμε τις σκληρές και τις αλμυρές τροφές (π.χ παξιμάδι, ξηρούς καρπούς κτλ) .
 5. Σε περίπτωση ύπαρξης πόνου παίρνουμε κάποιο αναλγητικό ή αντιφλεγμονώδες πάντα σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο μας. Δεν παίρνουμε ασπιρίνη. 
 6. Για την αποφυγή οιδήματος(= πρήξιμο) μπορούμε  να τοποθετήσουμε κρύο επίθεμα εξωτερικά.
 7. Αντιβίωση χορηγείται ΜΟΝΟ έπειτα από συνεννόηση με τον οδοντίατρο μας.
 8. Σε περίπτωση που  μετά την εξαγωγή ή την επέμβαση ο ασθενής ανεβάσει  δέκατα επικοινωνεί με τον οδοντίατρο για τη παροχή αντίστοιχων συμβουλών.
 9. Βουρτσίζουμε κανονικά τη χειρουργημένη περιοχή αποφεύγοντας τις γαργάρες με  αντισηπτικά διαλύματα ή άλλου τύπου στοματοπλύματα .
 10. Δε χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδες ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα για να καθαρίσουμε τα δόντια μας.
 11. Δεν ακουμπάμε τη χειρουργημένη περιοχή με βρώμικα χέρια.
 12. Αποφεύγουμε κάθε σωματική  άσκηση (γυμναστική, κολύμπι, χειρωνακτικές εργασίες) κ την άρση βάρους, ειδικά σε περιπτώσεις που έχει τοποθετηθεί εμφύτευμα ή μόσχευμα.